Zločin nad Bošnjacima Teočaka

Mom sinu su odsjekli glavu, a zločinci su odsjedali kod nas.

Zločin se desio 14. jula 1992. godine kada se grupa od 120 nenaoružanih građana pokušala probiti iz opkoljenog Teočaka ka slobodnoj zvorničkoj teritoriji.

lokanj

Nakon više od 22 godine iščekivanja da se pred lice pravde privedu počinioci zločina u Lokanju nad 67 Teočana bošnjačke nacionalnosti, u ovom dijelu BiH su vijest o hapšenju osumnjičenih za ovaj zločin primili sa ohrabrenjem i djelimičnim zadovoljstvom, posebno među porodicama nastradalih.

Zločin se desio 14. jula 1992. godine kada se grupa od 120 nenaoružanih građana pokušala probiti iz opkoljenog Teočaka ka slobodnoj zvorničkoj teritoriji.

Te noći, njih 67, a u nekim izvorima se spominje 69 ljudi, su pripadnici Vojske RS presreli i zarobili. Prema izjavama očevidaca iste noći su svi i ubijeni na najbrutalniji način, dok se ostatak kolone razbježao po šumama.

Alija Salkanović, kojem su ubili sina Asima (22), kaže da je on otišao kako bi dobavio lijekove za bolesnu majku. Ona ga je nakon 11 mjeseci prepoznala prilikom razmjene u crnoj vreći. Glava mu je bila razbijena tupim predmetom. Alija kaže da se nada da će počinioci biti adekvatno kažnjeni i da će to na neki način dati smiraj njihovim porodicama.

Husejin Hasanović je toga kobnog dana ostao bez sina Nedžada (22). Kada je pronašeno, pored Nedžadovog tijela je bila njegova odsječena glava.

-Danas sam ovom informacijom isto poresen kao i onog dana kad su mi javili da je moj sin zarobljen. Drago mi je što je to napokon odrađeno da se zna ko je žrtva a ko zločinac. Razočaralo me to kada sam čuo imena osumnjičenih, jer su to mahom ljudi koji su radili u našoj obližnjoj Policijskoj stanici u Ugljeviku i koji su često, drugarski odsijedali kod nas – kaže Hasanović.

Podsjećamo, zbog sumnje da su počinili zločin u Lokanju SIPA je uhapsila deset osoba. Uhapšeni su: Goran Maksimović, Ljiljan Mitrović, Radivoj Đorđić, Slavko Perić, Mileta Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Cvjetko Popadić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović.

Izvor: radioglasdrine.com