U Dubaiju grade zgradu višu od Burj Khalife

U Dubaiju bi uskoro trebalo da počne izgradnja tornja koji će biti viši od Burj Khalife, trenutno najviše zgrade na svijetu, saopštila je danas građevinska kompanija “Emar”.

Izgradnja tornja će koštati oko jedne milijarde dolara, a on će biti “malo viši” od Burj Khalife, najavio je predsjednik upravnog odbora “Emara” Mohamed Alabar, predstavljajući novinarima u Dubaiju detalje tog projekta.

Konačna visina zgrade će biti objavljena po okončanju izgradnje, rekao je Alabar, dodajući da bi njegova kompanija željela da toranj “pokloni gradu prije 2020. godine“, kad će Dubai biti domaćin svjetske izložbe “World Expo“.

Toranj, kojeg je dizajnirao špansko-švicarski arhitekta Santiago Calatrava Valls, imat će više vidikovaca, kao i 18 do 20 spratova na kojima će se nalaziti, između ostalog, restorani i hoteli.

On će biti uzak i podsjećat će na minaret, a biće “pričvršćen” za zemlju pomoću snažnih kablova, saopštila je kompanija “Emar“.

Oblakoder Burj Khalifa je visok 828 metara, a njegova izgradnja je koštala 1,5 milijardi dolara. Otvoren je u januaru 2010. godine.

Dubai je poznat po izgradnji na desetine futurističkih oblakodera, koji su značajno izmijenili izgled tog grada.

Saudijska kompanija “Kingdom Holding” istovremeno planira da u Džedi izgradi zgradu koja će premašiti Burj Khalifu, a biće visoka više od jednog kilometra. (alo.rs) |