Tuzlanski kanton: U posljednih deset dana po jedna saobraćajna teška nesreća dnevno

U proteklih deset dana na području Tuzlanskog kantona dogodila se najmanje jedna teška saobraćajna nesreća dnevno. U ovom periodu poginule su najmanje tri osobe, a desetak ih je zadržano na liječenju u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla sa teškim tjelesnim povredama – piše Oslobođenje.

Među povrijeđenima je i jedna starija pješakinja koju je u Gradačcu na pješačkom prelazu pokosio nesavjesni vozač jednog skupocjenog vozila.

Ovaj presjek saobraćajnih nesreća posljednjih deset dana, u koje nismo računali nesreće sa lakšim tjelesnim povredama, najbolji je pokazatelj trenutnog stanja sigurnosti u saobraćaju. Prema zvaničnim informacijama, broj saobraćajnih nesreća na području Tuzlanskog kantona je posljednjih 9 mjeseci povećan za gotovo 10 posto u odnosu na isti period prošle godine, a povećan je i broj poginulih osoba.

“Mi nismo zadovoljni stanjem sigurnosti u saobraćaju u našem kantonu. Naš osnovni programski cilj je bio da se smanji broj saobraćajnih nesreća, pogotovo onih sa smrtnim ishodom, međutim, u tome nismo uspjeli, iako preduzimamo niz preventivnih i represivnih mjera”, kazao je Fadil Šljivić, policijski komesar MUP-a TK-a.

Iako je svjestan da su policija i MUP omanuli u smanjenju trenda povećanja smrtnih posljedica u saobraćajnim nesrećama, Šljivić smatra da je u odnosu na ostale u FBiH ovaj kanton pokazao dobre rezultate.

“TK je najveći kanton, sa najvećim brojem stanovnika i registrovanih motornih vozila, kojih ima oko 123.000. Mi smo četvrti kanton po ovim pokazateljima u FBiH”, dodao je Šljivić.

U proteklih 9 mjeseci na području ovog kantona zabilježeno je ukupno 2.149 saobraćajnih nesreća i taj broj predstavlja povećanje za gotovo 10 posto u odnosu na isti period prošle godine. Od toga, ukupno je 25 saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama i u njima je poginulo 26 osoba. Sa teškim tjelesnim povredama prošlo je 149 učesnika u saobraćajnim nesrećama, dok su lakše povrede imale 1.274 osobe.

“Od ovih 26 nesreća sa smrtnim ishodima, njih 13 je na magistralnim putevima, 7 je na regionalnim, a po tri su na lokalnim putevima i u gradskim ulicama. U 16 slučajeva uzrok je bila neprilagođena brzina, a ostale su izazvale nepropisne radnje tokom vožnje”, kazao je Šljivić.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Foto: Arhiv