Teočakom behar probeharao

Mjesec je mart i proljeće je na pomolu. Sa proljećem dolaze novi mirisi i bolji dani. Još jedna zima ide na put oko svijeta, nosi sa sobom onu svježinu, čarobne trenutke i nezaboravne uspomene i otvara mjesto novima. Otvara mjesto novim ljudima i pričama, pruža nove prilike na nekom drugom mjestu. Odnosi one nezaboravne noći i ona snijegom okupana jutra svih bosanskih gradova.

b1Odlaskom otvara vrata novom godišnjem dobu i nekim drugim jutrima i noćima, izlascima i zalascima sunca, novim ljubavima, prijateljstvima i trenucima koji naprosto oduzimaju dah. S prvom zrakom sunca i prvim pijevom ptica razlije se Bosnom onaj čar što ga samo proljeće ima. To osjećanje je teško opisati. Svaki Bosanac i Hercegovac živi svoje sopstveno proljeće.

Ono za svakoga od nas ima spremne one nezaboravne trenutke i za svakoga od nas po jednu zvijezdu na beskrajnom nebeskom svodu iznad naše Bosne. Ubrzo će se svuda čuti pijev ptica i cijela će se Bosna kupati u suncu. Vesela i ozarena lica Bosanaca i Hercegovaca zasigurno najavljuju novi period i svjedoče o zadovoljstvu koje pruža proljeće u Bosni. Ali, kakvo bi to proljeće bilo bez behara?!

b2Slika koju svi imamo pred očima ne bi bila potpuna. Nekima behar ne predstavlja puno, ali zasigurno ovome narodu i ovakvom društvu predstavlja mnogo. Mislim da nije stvar samo u omamljujućem mirisu tih cvjetova i njihovoj neodoljivoj ljepoti, behar predstavlja promjenu, on je slika mladosti i djetinjstva, a najvažnije budi one uspomene koje zima ostavlja za sobom. Svaka čaršija oživi i svako dijete obuzme želja za igrom i veseljem. Kao da se cijela Bosna probudi iz dugog zimskog sna jača i ljepša nego ikad.

U rijekama se oslikava veličanstvena ljepota sunca, a ulice se pune šetačima ili samo slučajnim prolaznicima koji neprimijetno, ali sa puno ljubavi i divljenja, odjednom zastanu i samo na trenutak uživaju u beharu koji se ponosno smiješi sa grana okolnog drveća. Pjesma se čuje iz svake kuće, a i sami mirisi naprosto plijene prolaznike.

Svaka latica sniježnobijelih cvjetova urezuje se duboko u srce i sjećanje svakog pojedinca. Na drvetu gnijezdo, u gnijezdu ptica. Njezin pjev se čuje po cijeloj čaršiji, a Bosna živi punim plućima. Svaka voćka doživi potpun procvat i poprimi svoju boju spremna za novu godinu, nove prilike i neprilike i za sva teška vremena kojima mora da odoli. Behar je njezino najljepše ruho i ona ga s ponosom pokazuje. Na nama ostaje da se divimo i da čuvamo duh proljeća na koje nas svake godine u isto vrijeme podsjeća miris behara. Na svakoj strani život i osmijeh, na svakoj grani ptica i behar a na beharu leptir. I svaki drugi ljepši od onog prethodnog, plijeni poglede, a cijela ta slika jednostavno oduzima dah. Sada je nebo nad Bosnom plavlje, a na horizontu sunce u svom prvom ovogodišnjem nastupu.Sija svom svojom ljepotom i ukazuje na nezaboravne trenutke koje ćemo ovdje provesti.

Eto, valjda je to razlog zašto proljeće ima posebnu čar u Bosni. Mi, Bosanci i Hercegovci, radujemo se malim stvarima kao što je malo behara na granama, veselje, ljubav i pjesma, a toga nigdje nema kao u Bosni i nikad nije ljepše kao u proljeće. I baš kao što Dino Merlin kaže: ”Bosnom behar probeharao…”

Autor: Lamija Vrnjak