Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) suorganizator je kongresa “Tehnologija i inovacije za svjetliju budućnost” koji od 01-04.12.2016. godine, u Sarajevu organizuje najveća svjetska profesionalna organizacija, Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE). U okviru Kongresa, biće održana i prezentacija rezultata takmičenja u tehničkim inovacijama kojeg su organizovali IEEE i YEP, uz podršku Vlade Švicarske.

U takmičenju učestvuje 13 studentskih timova sa 8 elektrotehničkih, mašinskih, ekonomskih i IT fakulteta iz Banja Luke, Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Tuzle i Zenice. Najuspješnije inovacije će dobiti podršku YEP-a za transformaciju ideja u održive biznise.

Predstavljanje organizatora i glavnih govornika Kongresa koje će biti upriličeno 01.12.2016 od 10:30 do 11:00 sati u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne bb (Kampus Univerziteta).

Cilj Kongresa “Tehnologija i inovacije za bolju budućnost” je informiranje mladih u Bosni i Hercegovini o mogućnostima i prilikama koje mogu realizovati kroz najveće svjetsko profesionalno udruženje: Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) koje djeluje u 160 zemalja i okuplja više od 420.000 članova.

Kongres okuplja veliki broj svjetskih stručnjaka iz oblasti tehničkih nauka koji će raspravljati na teme od posebnog interesa za studente i mlade profesionalce: razvoj karijere, inovacije, preduzetništvo. Ovim će se kreirati platforma za kontinuiranu saradnju, omogućavajući studentima i mladim profesionalcima u oblasti tehničkih nauka razvoj novih, kreativnih ideja u saradnji sa globalnom IEEE zajednicom.

Kroz seriju tehničkih radionica i predavanja koje će voditi globalni eksperti, ali i neformalna druženja, studenti i mladi profesionalci iz BiH će dobiti priliku za umrežavanjem i razvojem odnosa u čitavom svijetu.

Jedan od ključnih događaja Kongresa je i prezentacija rezultata programa podrške tehničkim inovacijama koje su organizovali Projekat zapošljavanja mladih (YEP) i IEEE. Kroz ovo takmičenje pružena je stručna podrška za 13 timova studenata-inovatora na elektrotehničkim fakultetima univerziteta u Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci te Burch univerziteta, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru te Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svakom timu, dodijeljen je mentor, profesor ili asistent sa matičnog fakulteta. Na samom predstavljanju, inovacije će biti ocijenjene od strane panela stručnjaka, uključujući i investitore spremne da pruže podršku u primjeni najperspektivnijih rješenja.

Projekat zapošljavanja mladih će nastaviti pružati stručnu i finansijsku podršku timovima čije inovacije demonstriraju potencijal za zapošljavanje mladih i rješavanje problema specifičnih društvenih grupa. Cilj takmičenja u inovacijama, “YEP/IEEE Innovation Hackathon”, nije jednokratna intervencija, već razvoj modela čija realizacija se očekuje i u narednim školskim godinama. Kroz ovaj proces, YEP nastoji dati doprinos unapređenju obrazovnog procesa na visokoškolskim
institucijama u BiH sa ciljem promocije preduzetništva i osiguranja znanja i vještina koje će mladima pomoći integraciju na tržište rada po završetku studija.

Dženan Trbić