Ratni komandant Dževad Avdičević Babak pisao ministru Bukvareviću

Komandant 255. Slavne teočanske brigade Dževad Avdičević Babak obavijestio je federalnog ministra boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salku Bukvarevića da iza grupe demobilisanih boraca okupljenih ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu ne stoje boračka udruženja iz Teočaka.

U pismu koje je uputio Bukvareviću, Avdičević navodi da grupa ljudi koji se predstavljaju kao borci 255. Slavne teočanske brigade nemaju pravo za svoje pojedinačne ili neke druge lične interese koristiti i spominjati ime ove brigade.

Komandant ove brigade navodi da mu je zbog grižnje savjesti i moralnih vrijednosti dužnost obznaniti da organizacije Demobilizanih boraca Teočaka, RVI, šehidske porodice i Udruženje Zlatni ljiljani Teočak ne stoje iza organizacije grupe koja protestvuje niti su bili upoznati da se sprema odlazak organizovane grupe u Sarajevo.

U pismu od 12. juna, Avdičević navodi imena nekoliko osoba, kao i da je među njima Nedžad Ikanović, zvani Buljan, koji je poslije rata bio u profesionalnoj službi Vojske FBiH, koju je napustio uz otpremninu od 10.000 maraka, te da je dobio nepovratni kredit za kuću i iskoristio sva moguća prava iz oblasti boračke zaštite. Među njima je i Jonuz Jorgić, koji je također napustio Vojsku FBiH, inače dobro situiran sa stanom u Tuzli i kućom u Sniježnici-Teočak, kao i Nedžad Ramić, zvani Ćato, koji je poslije rata bio direktor Komunalnog preduzeća “Prisoje” Teočak, koje je osnovano kao pomoć demobilisanim borcima.

Pisma ministru Bukvareviću uputio je i predsjednik Saveza boraca Patriotske lige TK – Tuzla Salih Kulenović, u kojem se ograđuje od protesta i negira da u ovim aktivnostima učestvuje bilo ko od njihovih članova, te izražavaju podršku resornom federalnom ministarstvu.

U pismu Saveza boraca Federacije BiH navodi se da oni ne podržavaju nikakvo vaninstitucionalno djelovanje demobilisanih boraca niti njihovo pojedinačno okupljanje, dok iz Saveza demobilisanih boraca TK poručuju da se problemi ne rješavaju na način kako to čini grupa pred Vladom, te da je svaki od tih boraca koristio ili koristi veliki broj materijalnih ili nematerijalnih prava iz oblasti boračke zaštite.

Faktor