Promovisana monografija „Teočanski dani otpora 1992-1995.“

U okviru tradicionalne manifestacije Teočanski dani otpora u Teočaku je 20.07.2015 promovisana monografija „Teočanski dani otpora 1992-1995.“, autora Omera Đedovića i Dževada Avdičevića.

„Knjiga je nastala kako bi se odalo priznanje ljudima koji su dali svoje živote za Teočak i Bosnu i Hercegovinu. Monografija svjedoči o organizovanju u ratnim okolnostima, kako vojnih, tako i civilnih struktura, te se u njoj mogu naći zapisi o tome kako se bori za svoju domovinu, odnosno prikaz kako hrabrost i zajdništvo mogu pobijediti i nadmoćnije neprijatelje“, kaže jedan od autra knjige Omer Đedović.

Posebno mjesto u monografiji posvećeno je zapisima fotografijama o poginulim i ranjenim borcima Brigade, civilnim žrtvama rata, ženama borcima…

Ideja za pisanje monografije nastala je prije 15 godina. Od tada pa do danas radilo se na prikupljanju arhivske građe do koje je bilo teško doći.

„Želja nam je bila da posebno obradimo najznačajnije bitke i borbene operacije koje su vođene u zoni odgovornosti Brigade. Detaljno smo opisali slamanje neprijateljske ofanzive „Drina 93“, potom  Bitku za Bilaliće, te ofanzivu „Čekić i nakovanj“, kaže Đedović.

Promotori knjige bili su dr.sc. Izet Šabotić i dr.sc. Sead Selimović.

Bili ste tada, a i sada ste, zasigurno, neko kome treba skinuti kapu i odati svo priznanje. Priznanje odajem i autorima, za sve ono što su uradili i predstavili u ovoj monografiji“, kazao je, pored ostalog, Šabotić.

Autori su posebnu zahvalnost za izdavnje ove knjige izrazili načelniku Općine Teočak Tajibu Muminoviću, koji je dao značajan dopirnos kako bi ova monografija bila izdata.

Promociji je prisustvovao veliki broj ljudi među kojima su bile i poznate osobe iz političke, društvene, akademske i estradne scene Teočaka.