Novim zakonom moraju plaćati doprinose: Pijačni prodavači najavljuju odlazak u ilegalu

Nove odredbe zakona trgovcima na pijaci nameću plaćanje polovine doprinosa u iznosu oko 150 KM

Novim izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH, kako je to navedeno iz Federalnog ministarstva trgovine, nastoji se smanjiti sveprisutna siva ekonomija, posebno u pijačnoj prodaji. Zbog toga je novim izmjenama predviđeno da se legalizuju trgovci-pojedinci, kako su kategorisani pijačni prodavači kojih u FBiH ima oko 25 hiljada, da uđu u porezni sistem i počnu plaćati 50 posto doprinosa.

Alternativa

Nove izmjene posebno će pogoditi male pijačne trgovce, kojima će novi zakon propisati novi namet od oko 150 KM. Nermina Đukanović jedna je od trgovkinja koja nema alternativu.

– Ti troškovi će znatno otežati moj rad, ali šta da radim. Nemam alternativu. Već sam u godinama i ne mogu naći drugi posao. Pokušat ću se prijaviti i vidjet ću hoću li zarađivati dovoljno. Ako ne, onda ne znam kako dalje, kazala nam je Nermina.

Svoj štand na pijaci neće zadržati samohrana majka A. R. Kako nam je kazala, dodatnih 150 KM za nju i njenu djecu znači mnogo, te da će po aktiviranju zakona vjerovatno preći u ilegalu.

– Ima mjeseci kad zaradim i duplo manje od toga. Zimi čak rijetko i prodajem, jer se jedva šta proda, pa onda čistim po kućama i zgradama. Neću se legalizovati, a ako budem morala, prodavat ću nelegalno, po ulici, kazala nam je.

Inicijativa za izmjene zakona došla je i od organizatora pijaca, koji očekuju da će nove odredbe znatno popraviti i njihov status u odnosu na nelegalne organizatore pijaca, ali i da će im povećati broj zakupaca. Kako nam je kazao Faruk Mustačević, glasnogovornik JP Tržnice-Pijace Tuzla, ukoliko se zakon dosljedno provede, ne očekuju smanjenje trgovaca.

– Mi smo jedina pijaca u TK-u koja, prema tim novim izmjenama, ispunjava sve minimalne tehničke uslove potrebne za obavljanje pijačne djelatnosti. Čak smo prije tri godine proveli i proces fiskalizacije. Očekujemo da se provedbom novog zakona zatvore brojne nelegalne pijace u TK-u, nakon čega očekujemo da određen broj njihovih korisnika pređe kod nas, kazao je Mustačević.

Rasprava

Nacrt izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini je i dalje u javnoj raspravi, a do njegove konačne primjene proći će nekoliko mjeseci. Da li će dovesti do ukidanja sive ekonomije ili samo do ukidanja malih trgovaca, ostaje da vidimo.