Novi Zakon o PIO: Prosječna penzija iznosila bi 544 KM?

Nakon kritika da će nove penzije biti znatno niže od sadašnjih, iz Federalnog zavoda PIO/MIO smo zatražili procjenu poređenja primanja za minimalne, prosječne i srednje plate – piše Oslobođenje.

Posljednja sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta je nakon rasprave, a prije glasanja o novom zakonu o PIO, te nakon što su hrvatski delegati oštro kritikovali ponuđeni prijedlog tvrdeći da će nove penzije po ponuđenom rješenju biti znatno niže od sadašnjih.

Opšti bod

Novi zakon o PIO, između ostalog, uvodi bodovni sistem obračuna penzija te propisuje iznos opšteg boda od 13,6. Hrvatski delegati su amandmanom koji im je Vlada FBiH odbila tražili veći opšti bod od 14,3. Zatražena je pauza, u kojoj je sjednica Doma i prekinuta.

– Smatram da nam treba novi zakon i da je Dom naroda trebao usvojiti zakon u istom tekstu kakav je usvojen u Predstavničkom domu. Vrijednost opšteg boda je ključni ekonomski parametar novog zakona i zahtjevi za njeno povećanje bi, odgovorno tvrdim, doveli Federaciju u teške finansijske probleme, ulazak u zonu dodatnog zaduživanja, a iz toga u potrebu smanjenja penzija za nekoliko godina, jer će potrošnja za penzije u narednim godinama rasti tempom koji BDP neće moći izdržati. Čak je i početna vrijednost od 13,6 na gornjoj granici ili vrlo visoka, ali se u nekom razdoblju može održavati, smatra Zijad Krnjić, direktor FZ-a PIO/MIO.
Napomenimo da je i federalna zastupnica i profesorica s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Hadžiahmetović rekla da je i opšti bod od 13,6 ekonomski neodrživ, te da je u FBiH trenutno prihvatljiv u iznosu 12.

– Sadašnjih 408.000 penzionera ima prosječnu penziju 370 KM, sa bodom 13,6 i punim stažom prosječna penzija će biti 544 KM. U prosjeku novi penzioneri će imati više, ali karikira se sa primjerima iz napuhanih penzija zadnjih godina i izvlače se netačni zaključci, dodaje Krnjić.
Prema procjenama koje su za Oslobođenje napravili u FZ-u PIO/MIO, a uz ogradu da se radi o teoretskim situacijama, kao i uz napomenu da u stvarnom životu postoje mnoge specifičnosti kod svakog pojedinca, a što sve utiče na visinu penzije (bolovanja, neplaćena odsustva, broj radnih sati, različit broj godina staža), dobili smo sljedeći izračun.

Izračun

Za osobu koja ima minimalnu platu cijeli radni vijek, penzija po sadašnjem zakonu iznosi 326,17 KM (namirenje), ista je i po novom, uz napomenu da će minimalnu penziju imati svi kojima je prosjek plate, u današnjoj valuti, 501,5 KM. Za onog čija je plata bila prosječna (835 KM) penzija po sadašnjem zakonu je 501,5 KM, a po novom 544 KM. Maksimalna penzija po sadašnjem zakonu je limitirana na 2.174,48 KM, a po novom zakonu nije limitirana na cifru, već je limitiran maksimalan broj bodova na pet po godini, pa bi u praksi, kako nam je pojašnjeno, ako pretpostavimo da je maksimalan prosjek četiri boda po godini, odnosno 160 bodova ukupno, a što malo koja osoba može postići, penzija bila 2.176 KM.

Iako nepotvrđeno i bez konkretnih pokazatelja, procurile su informacije da će navodno primjenom novog zakona o PIO penzije biti niže za one koji imaju ekstremno visoke plate, a u odnosu na penzije kakve bi imali po sadašnjem zakonu.