Marš stazama Prve teočanske brigade

Petog dana manifestacije „Teočanski dani otpora 92-95.“ Organizovan je marš stazama Prve teočanske brigade (kasnije 255. Slavne brdske) koji je okupio oko 130 učesnika.

Kolona je krenula ispred zgrade Općine, preko Numere pa do Praznitorbe, gdje su ratni komandanti i istaknuti borci govorili o ratnim uspjesima svojih jedinica. Tom prilikom posebna pažnja posvećena je mladim učesnicima, kojih je ovaj put bilo u znatnom broju, govoreći im o prvim vojnim uspjesima postignutim baš u ovom mjesecu prije 23 godine. Rečeno je kako su zauzeta neprijateljska vojna uporišta Laze, a zatim Čaklavica i Čairi čime je uspostavljen i koridor prema slobodnoj zvorničkoj teritoriji. Nakon toga nizali su se vojni uspjesi i širila se slobodna teritorija ka Rastošnici a kasnije i Džematu.

Učesnici marša obišli su ratne borbene položaje dobro poznatog topa T-12 koji je spriječio napredovanje neprijatelja ka Bilalićima, a zatim uslijedio je obilazak položaja ZIS-a i MB 120 na Drumu.

Mi preživjeli borci i RVI imamo obavezu da prenesemo ta ratna sjećanja na mlađe generacije koje tada nisu bile ni rođene. Ako oni ne budu zapamtili i razumjeli nama šta se dešavalo 90-ih godina bojim se da će biti uzaludna ta naša borba koja bi mogla pasti u zaborav. Iskreno se nadam da kroz ovakve aktivnosti mi to nećemo dozvoliti – kaže u ime Organizacionog odbora ove manifestacije Omer Đedović.

Nakon toga, kolona učesnika uniformisana u vojne majice, spustila se u Sniježnicu gdje su obišli šehidsko mezarje i mezar brigadnog generala Hajrudina Mešića. Put je dalje nastavljen ka šehidskom mezarju Centar gdje je učenjem Fatihe i Jasina odato priznanje poginulim borcima u ratu 92-95.godina.

Potom je ispred Osnovne škole upriličen zajednički ručak za sve učesnike ovog marša prenosi radio glas drine.

Kako je sve izgledalo pogledajete u našoj fotogaleriji.

Fotografija: Fare Janjarac Teocak.com