Lovačko Društvo Teočak

Kada je lov i lovstvo u pitanju onda je sigurno da Teočak njeguje jednu dugu tradiciju kako po masovnosti tako i po dobrim lovcima. Zbog male površine lovnog terena, i zbog toga što  je Teočak jedna novo formirana općina nakon rata u Bosni i Hercegovini, to  nije sprečavalo lovce da postižu izvaredne rezultate kako u lovu, tako i u unapređenju lovstva. O tome svjedoče brojni uspjesi teočanskih lovaca.

Lovačko Drustvo Teočak osnovano je 1996 a za prvog predsjednika  izabran je Dževad Mehić i nosilo je naziv “Kapetan Hajro”. Pod tim imenom je djelovalo sve do 2012, kada je preimenovano u Lovačko Društvo Teočak. Lovačko udruženje tada je brojalo 20 aktivnih članova, dok danas broji preko 150 članova, gdje svi imaju položen lovački ispit.

Težište aktivnosti Društva je usmjereno na uzgoj lovne divljači, izgradnju lovno-gospodarskih objekata i lovno streljaštvo. Tijekom lovne sezone Društvo oragnizira lov na divlje svinje, veprove, fazane, srne, zečeve i lisice. Posebnu pažnju lovci su posvetili uništavanju štetočina, osobito pasa luatalica čija je populacija i brojnost iznad snošljive granice. Ozbiljan problem lovcima predstavljaju i mine preostale iz rata sa kojima se susreću svakodnevno.

Ostaje da današnja generacija Teočanskih lovaca nastavi započeti posao na vraćanju normalnih uslova, koje su nekad imali, a misleći prije svega na okolne lovne terene.