Grb i Zastava Teočaka

Grb Teočaka prikazuje između dva lava koji stoje, stari grad nadvišen zlatnim ljiljanom iznad plavih voda ispred zelenih brjegova štit je nadvišen dvjema linijama, gornja zlatna sadrži deset zlatnih ljiljana, donja zelena devet zlatnih ljiljana. Gornjih deset ljiljana predstavlja deset braca odlikovanih Orednom zlatnog ljiljana, donjih devet predstavlja borce koji su ih dobili pusthumno, a središnji veliki ljiljan predstavlja narodnog heroja BiH kapetana Hajrudina Mešića. Zastava je zeleno-bijelo-plava trobojnica, sa središnjom progom dvostruke širine i s grbom u sredini. Za zelenu se kaže da predstavlja dominaciju muslimanskog stanovništva, bijela slobodu i plava otvorenost prema svijetu.

ba)03te

Desetog marta 1998. godine Teočak je zvanično priznat kao općina u sklopu Federacije BiH. Naime,tada je na snagu stupio Zakon o konstituiranju općina u FBiH, mada ova teočansko područje od 1992. godine djeluje kao zasebna općina u sklopu Federacije BiH.

Prihvaćena: 26. novembra 1999.
Izvori: Odluka o usvajanju grba i zastave općine Teočak, 26.11.1999, Službeni bilten općine Teočak, br. “Heraldika bosanskohercegovačkih opština i gradova”, Populari institut, 2011.
Dizajn: Džemal Šahmanović