Upućen zahtjev Općine Teočak prema JP Ceste Federacije BiH: Hitno poduzimanje mjera na sprječavanju saobraćajnih nezgoda na magistralnom putu Tuzla-Bijeljina na lokaciji Banj Brdo

Saobraćajne nezgode na magistralnom putu M-18, na majevičkom prevoju Banj Brdo, već duži niz godina su skoro neizbježne, naročito kada je mokar ili klizav kolovoz.

Naime, radi se o prvoj desnoj krivini od Tuzle prema Bijeljini, nakon prevoj Banj Brdo, gdje su udesi, izlijetanja s kolovoza, saobraćajne nezgode i nesreće skoro svakodnevne.

Pored velike materilalne štete na tom dijelu puta, do sada je povrijeđen veoma veliki broj učesnika u saobraćaju, a samo iz Teočaka prema raspoloživim informacijama dvije osobe su smrtno stradale.

I pored velikog broja nesreća, i već od ranije pokretanja inicijative od strane Općine Teočak da se ovo mjesto na odgovarajući način riješi, do sada nije bilo skoro nikakvih intervencija od strane JP Ceste Federacije BiH, koje su nadležne za ovu dionicu puta. Sve što je urađeno je postavljanje saobraćajnog znaka koji upozorava na prevrtanje ili iskliznuće vozila. S obzirom da je za općinu Teočak ovaj putni pravac glavna veza sa sjedištem kantona, problem je iniciran i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Općinska Služba za privredu, finansije, prostorno uređenje i Civilnu zaštitu Općine Teočak obratila se JP Ceste Federacije BiH od kojih traži hitno poduzimanje odgovarajućih mjera. Šef Službe Amir Šabačkić ističe kako ovo nije prvi put da se od nadležnog preduzeća traži da poduzme odgovarajuće mjere. On dodaje da su na toj lokaciji sedmično 2-3 saobraćajne nezgode, a da je zadnji slučaj udes autobusa iz Teočaka i putničkog vozila, na sreću bez povrijeđenih.

Put Tuzla-Bijeljina u saobraćaj je pušten još 1972.godine.

Od tada pa do danas, desilo se više stotina udesa na istom mjestu. Tačnim podacima raspolaže PS Istok – Tuzla koja je nadležna za potrebne statistike i informacije o nezgodama. Prema procjeni vozača u pitanju je iznenadna oštra krivina koja je urađena sa kontra nagibom.