Ubistvo mladića

Na suđenju za zločine u zvorničkom selu Lokanj, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je u julu 1992. godine čuo pucanj i zatim ugledao Mileta Vujevića kako drži pušku, dok mladić pada u rupu.

Zaštićeni svjedok S-2 je rekao kako je u julu 1992. na području Lokanja vidio zarobljene Bošnjake.

„Vidio sam ih u koloni povezane, išli su jednim puteljkom… Išao sam za njima i to se desilo što se desilo“, rekao je svjedok, pojasnivši da je bilo 35 do 40 osoba.

S-2 je naveo u toj skupini civila nije vidio žene ni djecu, osim mladića od 18 ili 19 godina s kojim je razgovarao. U unakrsnom ispitvanju, nakon predočene izjave iz istrage, naveo da je mladić imao između 15 i 16 godina.

On je istakao da je vidio, između ostalog, tri njemu nepoznate uniformisane i naoružane osobe, kao i izvjesnog Radivoja Đorđića. Prema riječima svjedoka, Đorđić je „naredio da se kopa jama za ljude“. Istakao je da je njemu rekao da ide u šumu, što je svjedok zajedno s jednom osobom i uradio.

„Čuo sam pucnjavu i znaš o čemu se radi“, rekao je S-2, pojasnivši da je bio udaljen kilometar od mjesta gdje se pucalo, ali da se kasnije ponovo tu vratio.

On je kazao da je vidio mrtve osobe, osim njih četiri ili pet, među kojima je bio mladića. Naveo je i da ga je Đorđić zamolio da zgrće ubijene, ali da on to nije mogao učiniti.

S-2 je naveo da je kod Mileta Vujevića vidio pušku. Pojasnio je da je bio okrenut leđima kada začuo novo pucanje, nakon čega se okrenuo i vidio da Vujević drži pušku, a da je „mali pao u rupu“.

„Bilo mi je strašno žao… Kad sam vidio da je mali ubijen ja sam zbrisao“, rekao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana Vujevića je kazala da ima saznjanja da mladić o kojem je svjedok govorio “živ i da je saslušavan kao svjedok”, te ga upitala da li je spreman da se suoči s tom osobom, na šta je svjedok odgovorio: “Ta osoba nije živa sto posto“.

Svjedok je naveo i da nije čuo da je optuženi Vujević odvezao jednu ranjenu osobu na liječenje u Loznicu.

Suđenje će se nastaviti 8. maja.

Izvor: detektor.ba