Teočanski osnovci obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

Da bi se ukazalo na zaštitu i značaj jezičke raznolikosti i kulture Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) je 1999. godine 21. februar proglasio Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Tim povodom Aktiv nastavnika bosanskog jezika osnovne škole Teočak u sasradnji sa Koalicijom za borbu protiv govora mržnje „ Društvo bez predrasuda „ Teočak organizirao je radionicu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Radionica je održana u preuređenom multimedijalnom kabinetu bosanskog jezika i književnosti čije opremanje je podržala Općina Teočak .

Učešće na radionici uzeli su profesori i nastavnici osnovne škole Teočak , predstavnici nevladinih organizacija koje djeluju u okviru Koalicije , roditelji i učenici .

-Maternji jezik je način sporazumijevanja i uvažavanja nacionalnog identiteta jednog naroda. Istovremeno on je razumijevanje, tačka shvatanja i tolerancije prema drugim i drugačijim. BiH je zemlja u kojoj se govore tri standardna jezika, bosanski, hrvatski i srpski, zbog čega jedini druge trebaju da uvažavaju. Ne želimo da ni jedan od ta tri jezika umanjimo, ne želimo da se naruši vrijednost nit jednog od ta tri jezika, dakle , sa današnje radionice namjera nam, je poslati poruku jedinstva , međukulturalnosti, zajednice i ljepote, identiteta, morala, što jezik zapravo i jeste – kaže koordinator koalicije Enes Avdičević.

Enever Džuzdanović