Nova 1439. hidžretska godina obilježena u džematu Centar

Svečani program povodom nastupanja Nove 1439. hidžretske godine održan je u sinoć u Centralnoj džamiji u Teočaku. Tim povodom upriličen je svečani program te održana prigodna predavanja uz nastup hora Medžlisa IZ-e Teočak, a nakon čega je ispred džamije upriličen vatromet.

Arapska riječ “hidžra” znači iseljenje poslanika Muhammeda alejhiselama i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine. Muslimani Bosne i Hercegovine i Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur’ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru.

Preseljenje Poslanika Muhammeda alejhiselama i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine. Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji.

Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe. Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Sretna i berićetna Nova 1439. hidžretska godina, svim našim sugrađanima muslimanima, kao i svim muslimanima svijeta.